
Tjälknöl för 6-personer
1 kg djupfryst benfri älgstek
Saltlag
1-liter vatten
4 msk salt
1 msk socker
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta älgsteken i en ugnssäker form och ställ in formen i nedre delen av ugnen i 10-12 tim. Köttemperaturen ska vara runt 65°C för mediumstekt.
Saltlag gör du genom att koka upp vattnet med salt och socker. Låt det sen svalna. Tillsätt lök, skuren i tunna klyftor, delad vitlök och örtkryddorna.
Lägg sedan ner älgköttet i lagen och låt den ligga i kylen i minst 5-timmar. Ta upp steken och torka av den lätt med papper. Skär steken i tunna skivor. Servera med potatisgratäng. Gärna med smörfrästa kantareller och en god sallad. Även gelé är gott att ha till.