
Planka med Älgfilé (4-personer)
600 g älgfilé
Smör
Salt
Peppar
Tomater
Sparris
Bacon
Duchessepotatis (4-personer)
1 kg mjölig potatis
100 g smör
3 dl grädde
2 äggulor
2 dl Västerbottens ost
Salt
Vitpeppar
Hemmagjord "falsk" bearnaisesås
300 gram smör
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
4 st äggulor
2 msk creme fraiche
Torkad dragon
Färsk persilja
Salt
Peppar
Skala och koka potatisen. Smörj plankorna med neutral olja så dom inte spricker i ugnen. Pressa potatisen när den är klar i en skål och tilsätt smör, ost, ägg och grädde. Vispa sedan med en elvisp tills den är fluffig. Lägg sedan blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på pankan. Garnera med tomat och baconinlindad sparris. Lägg in dom i ugnen i 250 grader. Stek köttet hastigt och krydda med salt och peppar. Låt köttet vila. När duchesspotatisen börjat få lite färg sätt in köttet på plankorna och låt gå med sista tiden tills duchessen fått fin färg.
Under tiden smälter du smör i panna och låt svalna lite grann. Tillsätt sedan vinäger, äggulorna & creme fraiche i en skål. Kör med stavmixern och tillsätt det smälta smöret i en jämn tunn stråle. Lämna det vita som finns i botten av pannan. Smaka av med lite salt, peppar, dragon & hackad persilja. Servera i en liten skål på plankan.
Kommentar
Supergod med älgfilé och egen bearnaisesås.