
Köttbullar (4-personer)
500 g Älgfärs
1 st ägg
1/2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1/2 dl sweet chilisås
1 st lök
Timjan
Salt
Svartpeppar
Sås
3 dl grädde
1 st schalottenlök
1 msk viltfond
Soja
Timjan
Salt
Svartpeppar
Potatismos (4-personer)
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
25 g smör
Salt
Vitpeppar
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den sen tillsammans med lite salt. Medans potatsen kokar rör du ihop grädde, ägg, kryddor, sweet chili och ströbröd i en skål. Tillsätt sedan älgfärsen och blanda allt ordentligt och forma små bollar. Bryn köttbullarna i smör tills de fått fin färg. Sänk sedan värmen så att köttbullarna blir ordentligt genomstekta utan att bli brända.
Ta upp köttbullarna och lägg i en skål. Använd sen samma stekpanna till såsen. Bryn hackad schalottenlök och tillsätt grädde, viltfond, soja och kryddor. Koka ihop.
När potatisen har kokat klart häller du bort vattnet och tillsätter lite smör, kryddor och mjölk. Stöt med en poatisstöt tills den är porös. (Eller elvisp).
Servera med en god lingonsylt!